Hielklachten

Hielpijn is een veelvoorkomende klacht die behoorlijk belemmerend kan zijn bij dagelijkse activiteiten, werken of sporten. In de volksmond worden deze klachten vaak omschreven als hielspoor.

Dit is één oorzaak van hielpijn, maar er zijn meerdere klachten die vergelijkbare pijn veroorzaken. Denk aan achillespees- of peesplaatontsteking, kneuzing van het vetkussen onder de voet of groeischijfproblemen bij kinderen.

Ongeveer 10% van de mensen krijgt in zijn of haar leven te maken met hielklachten. Over het algemeen neemt de pijn in de loop van de tijd steeds verder toe, tenzij je tijdig een behandeling start.

Voor al deze hielklachten geldt; hoe sneller de klachten worden behandeld, hoe sneller je pijnvrij bent. Vroegtijdig ingrijpen heeft de voorkeur.

Symptomen

Hielklachten bestaan vaak uit een felle, aanhoudende pijn aan de onderkant of rondom de hiel, vooral bij opstaan in de ochtend en na een periode van rust. Meestal zakt de pijn langzaam weg naarmate je wat meer loopt.

Echter, bij langdurige belasting nemen de klachten weer toe en kan de pijn uitstralen naar de voetholte. De diverse aandoeningen presenteren zich elk op een iets andere manier. Het kan dus zijn dat je net iets andere symptomen hebt. Jouw therapeut kan de juiste diagnose stellen.

Oorzaken

Hielklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is een overbelasting van één of meerdere structuren in de hielregio.

Dit kan ontstaan als gevolg van

  • Afwijkingen in het looppatroon;
  • Standsafwijkingen in voeten, benen, heup en/of rug;
  • Verkorte of stijve spieren;
  • Dragen van verkeerd schoeisel;
  • Verhoogde belasting op de hielen, veelvoorkomend bij mensen die voor hun werk veel moeten staan en/of lopen.
  • Sporten (veldsporten/ hardlopen etc)

Behandelingen

Er zijn diverse behandelingen mogelijk bij hielklachten, variërend van oefentherapie tot corrigerende steunzolen. Hoewel deze behandelingen individueel goede resultaten kunnen bereiken, blijkt uit onderzoek dat een multidisciplinaire behandeling het meest effectief is.

Het kan dus zijn dat we gelijktijdig verschillende therapieën starten om de pijn zo snel mogelijk onder controle te krijgen en de belastbaarheid weer op het oude niveau te krijgen. Elke zorgverlener brengt zijn eigen expertise mee voor een structurele oplossing van het probleem.

Bij hielklachten speelt een afwijkende voetstand in veel gevallen een belangrijke rol. Dit zorgt voor een verhoogde belasting van de onderbeenspieren en de peesplaat onder de voet met mogelijke hielklachten tot gevolg. Door middel van maatwerk podotherapeutische steunzolen is het mogelijk om de voetstand te corrigeren en de pijnlijke plek te ontlasten. Zo pakken we de oorzaak van de overbelasting aan.

Schoenen spelen een grote rol in de manier waarop u loopt en in de voetstand. De eigenschappen van de schoen moeten passen bij je voet en de activiteiten die je doet. Schoenen doen een deel van het werk, waardoor de voet kan worden ontlast. Schoenadvies op maat is dan ook zeer belangrijk voor een snel herstel.

Door middel van taping is het mogelijk om tijdelijk bepaalde structuren extra ondersteuning te geven en hiermee het herstel te bevorderen. Met tape kunnen we de hiel/voetboog tijdelijk ontlasten of testen we een bepaalde correctie. Een groot voordeel van taping is dat het direct werkt en in sommige gevallen eenvoudig zelf te herhalen is.

Massage kan helpen om een te hoge spanning in de spier of mobiliteitsproblemen op te lossen. Dit kan door de therapeut worden uitgevoerd, maar kan ook bestaan uit oefeningen die je zelf moet doen.

Soms ontstaan in spieren tiggerpoints. Dit zijn kleine pijnlijke verklevingen die de spierspanning kunnen verhogen. Een mogelijk gevolg kan zijn dat de peesplaat onder de voet wordt overbelast. Dry needling is een methode om deze tiggerpoints te behandelen, door middel van kleine naaldjes. Dit geeft een langdurige ontspanning van de spier.

Een blokkade van één of meerdere gewrichten in de voet kan zorgen voor een verhoogde belasting van de peesplaat onder de voet met hielpijn tot gevolg. Mobilisatie en manipulatie zijn een effectieve behandelmethode om bokkades in de voet, enkel of het onderbeen te verhelpen.

Shockwavetherapie is een behandeling waarbij door middel van kleine schokgolven de pijnlijke plek wordt behandeld. Dit heeft een ontstekingsremmende werking en versnelt het weefselherstel bij chronische klachten.

Oefeningen kunnen helpen om de spierbalans en de coördinatie te verbeteren. Er zijn verschillende oefeningen die kunnen helpen bij hielklachten, waaronder het rekken van spieren in de kuit en voet, maar ook balans-, stabiliteits- en spierversterkende oefeningen.

Wat kan ik zelf doen?

Belasting en belastbaarheid

Een te hoge belasting kan ook een rol spelen bij aanhoudende hielklachten. Dit kan onder andere komen door de activiteiten die je onderneemt tijdens, werk, sport en dagelijkse activiteiten. Ook een te hoog lichaamsgewicht kan hiertoe bijdragen. Het kan dus verstandig zijn om activiteiten waarbij je een hoge belasting van de voet hebt, tijdelijk te beperken.

Oefeningen

Naast de diverse behandelmogelijkheden is het uitvoeren van oefeningen een goede manier om de hielklachten te reduceren. Hieronder vind je een aantal oefeningen die je kunt doen om de klachten te verminderen.

Hulpmiddelen

In onze webshop vind je diverse hulpmiddelen die jou kunnen helpen om lichte en milde klachten te verminderen. Bij ernstigere of langdurig aanwezige klachten adviseren we je een afspraak te maken bij een van onze partners.