Hielspoornetwerk

Hielspoornetwerk

Wij hebben onze krachten gebundeld in het hielspoornetwerk. Lokale specialisten werken in dit netwerk samen om je te helpen bij hielspoor of bij andere hielpijn-gerelateerde klachten. Samen stellen we een individueel behandelplan op. Hierbij kijken we naar jouw specifieke klachten en de oorzaak hiervan.

Bij het eerste onderzoek kijken we welke andere zorgdisciplines we moeten inschakelen en kunnen we je onderling doorverwijzen. Welke en hoeveel specialisten we inschakelen, hangt af van jouw specifieke situatie.

Alle aangesloten behandelaars hebben hielpijn als specifiek focusgebied en kunnen daardoor vooruitstrevende therapievormen aanbieden. Hierbij heeft iedere pijler in jouw behandeling zijn eigen mogelijkheden. Bij het hielspoornetwerk staan jij en jouw klachten centraal.

Eerste afspraak

Om je klacht zo goed mogelijk en op een structurele manier te behandelen stellen we een individueel behandelplan op. Zodra je bij een aangesloten fysiotherapeut of podotherapeut een afspraak hebt, zal deze samen met jou het behandelplan opstellen en kijken welke disciplines en behandelingen nodig zijn. Dit bespreken we samen met jou, zodat je weet wat je kunt verwachten. We kunnen regelmatig controlemomenten inplannen, zodat we het plan waar nodig bij kunnen stellen.

Op deze website vind je alle aangesloten behandelaars en aanvullende informatie over specifieke behandeling en oorzaken. Ook vind je verdere informatie over hielpijn en mogelijke oorzaken. We geven tips over wat je zelf al kan doen om de klachten te verminderen en je kunt benodigde hulpmiddelen bestellen.

Maak een afspraak bij een van onze aangesloten partners en zet hiermee de eerste stap naar de oplossing van jouw klacht.

Partners

Wat is een fysiotherapeut?

De fysiotherapeut is een hbo-geschoolde expert in houding en beweging. De bevoegdheid tot het voeren van de titel fysiotherapeut is voorbehouden aan degenen die een door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) geaccrediteerde hbo-opleiding (met bachelor degree) voor fysiotherapeuten hebben afgerond, zoals geregeld in art.34 van de wet BIG. Daarnaast volgen fysiotherapeuten regelmatig bijscholing om geaccrediteerd te blijven. Daardoor blijft hoge kwaliteit gewaarborgd.

Wat kan een fysiotherapeut betekenen voor mijn hielklachten?

Hielklachten kunnen onder andere ontstaan of in stand gehouden worden door afwijkende spierspanning en spierknopen. De fysiotherapeut zal dit tijdens het consult onderzoeken en een behandelplan opstellen. Daarnaast is er de mogelijkheid om met behulp van massage en oefeningen de balans te herstellen, spierknopen op te lossen en de pijnklachten te reduceren.

Onder het kopje behandelmogelijkheden vind je meer over de therapievormen.

Wat is een podotherapeut?

Een podotherapeut is de hoogst opgeleide specialist op het gebied van voeten in Nederland. Deze professional behandelt mensen met voetproblemen of problemen met het houdings- en bewegingssysteem die voortkomen uit afwijkende functies en/of standen van de voeten.

Alleen degenen die een door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) geaccrediteerde hbo-opleiding (met een bachelorgraad) voor podotherapeuten hebben afgerond, zoals geregeld in artikel 34 van de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG), mogen de titel podotherapeut voeren.

Bovendien volgen podotherapeuten regelmatig bijscholing om geaccrediteerd te blijven, wat zorgt voor hoge kwaliteitsnormen.

Wat kan een podotherapeut betekenen voor mijn hielklachten?

Hielklachten kunnen onder andere ontstaan ​​of verergeren door afwijkingen in het looppatroon of afwijkende standen van het onderbeen, de enkels en/of de voeten. Tijdens het consult zal de podotherapeut dit onderzoeken en een behandelplan opstellen. Bovendien is het mogelijk om de pijnlijke plek te ontlasten om het herstelproces te bevorderen en de pijnklachten te verminderen.

Door de aanpak van afwijkingen in stand en looppatroon verlichten we niet alleen de bestaande klachten, maar kunnen we ook de kans op terugkerende klachten (recidief) verminderen. Onder het kopje behandelmogelijkheden vind je meer informatie over de beschikbare behandelmethoden.

Je kan zelf een belangrijke rol spelen in het behandelplan. Zo is het belangrijk dat je je aan de adviezen houdt van de behandelaars en balans houdt tussen de belasting en belastbaarheid. Ook kun je oefeningen doen om de klachten te verminderen. Daarnaast kunnen hulpmiddelen een goed effect hebben op jouw klachten. In onze webshop vind je de benodigde hulpmiddelen.

Een goede schoen is een belangrijk onderdeel van het herstelproces. Met een goede schoen kun je de belastbaarheid van de voet zo hoog mogelijk houden en daarmee de kans op klachten juist zo klein mogelijk.

Een van de aangesloten schoenspeciaalzaken kan je helpen bij het kiezen van de juiste schoen voor je voet. Daarnaast kun je bij deze winkels terecht met het schoenadvies dat je van de podotherapeut hebt gekregen.

In sommige gevallen is aanvullend beeldvormend onderzoek nodig, zoals een echo of een röntgenfoto. Soms kan het ook zijn dat een corticosteroïde injectie of andere medische ingrepen nodig zijn. Hiervoor werken we met gespecialiseerde medisch specialisten. Je kunt niet rechtstreeks een afspraak bij een van de partners maken, maar als dit nodig is voor je behandeltraject, kunnen we na onderzoek een verwijzing regelen.

Klik op een icon:

Fysiotherapie

De fysiotherapeut is erop gericht jouw pezen, botten en spieren sterker te maken en kan eventueel ook shockwavetherapie toepassen.

Podotherapie

De podotherapeut bekijkt of er eventueel specifieke voetafwijkingen zijn en kan op maat gemaakte inlegzooltjes voor je maken.

Jij, de patiënt

Door deze speciale oefeningen te doen zullen de klachten zeker afnemen!

Schoenenwinkel

Advies over goede ondersteunende schoenen.

Arts (medisch specialist)

Eventueel een medische ingreep of medicatie.

Hielspoorspreekuur

Binnen het hielspoornetwerk is ook een hielspoorspreekuur opgericht. Tijdens dit spreekuur staan een fysiotherapeut en een podotherapeut tot je beschikking die samen de klacht in behandeling nemen.

Op basis van dit onderzoek geven zij advies en stellen een behandelplan op. Hierbij maken zij indien nodig ook gebruik van de andere experts uit het hielspoornetwerk.

Vergoedingen

De kosten zijn afhankelijk van de soort en hoeveelheid behandelingen die je nodig hebt en verschillen per behandeltraject. In veel gevallen is er een vergoeding vanuit het aanvullende verzekeringspakket. Voor fysio- en podotherapie bestaan verschillende aanvullende pakketten, je kunt dit in jouw verzekeringspolis nakijken. De kosten behorende bij de behandeling zullen vooraf duidelijk met je worden besproken.